Träning i livet

God motorik och kroppskontroll!

Del 3 - Hinderbana eller stationsträning?

Hinderbana är galet roligt men är det verkligen här man tränar motorik och kroppskontroll på bästa sätt? Man behöver inte välja men måste man skulle vi tipsa om stationsträning. I stationsträning tränas rörelsen flera gånger i ett lugnt tempo. Medan det i hinderbanan går snabbare. När barnet har svårigheter att utföra rörelsen korrekt hittar de sitt egna sätt att ta sig fram men det innebär också att den korrekta rörelsen inte befästs på rätt sätt.

Väljer man stationsträning framför hinderbana kommer barnet utveckla och träna sin motorik. Eller barn, att träna motorik kan man göra oavsett ålder! 

När vi utför en rörelse långsamt hinner nämligen hjärnan uppfatta rörelsen och befästa den. Ett tips kan därför vara att göra ett litet motoriskt gym hemma eller i verksamheten. Genom att tejpa en 1.4 x 1 meters stor ruta på golvet har man snabbt och enkelt markerat ett gym. Man utgår sedan från barnets första rörelse vilket är lyfta huvudet från liggande läge. Den är den första rörelse som barnet ska lära sig. När barnet klarar det, går man vidare till rulla, åla, stödjer, krypa osv. 

Börja med en tydlig instruktion av grundrörelsen. I det här fallet, ligga på mage, fötterna mot golvet och lyft överkroppen, helst utan att stödja händerna mot golvet. När barnet klarar det kan man be dem hålla händerna i luften medan de utför olika moment. 

För att barnet inte ska tröttna eller känna att de inte behärskar rörelsen, byt övning ofta. 

Träna dessutom ofta, gärna ett par gånger om dagen. Hellre flera korta stunder än att pressa sig till längre stunder.

När barnet känner att de klarar av rörelsen skapas rörelseglädje, självförtroende och skratt. 

Nedan har vi samlat mängder av förslag som kan placera i sitt gym när man tränar på att lyfta på huvudet. Olika övningar för olika åldrar. 

Vad lägger ni i ert gym? 

Klickens Grovmotorik

Motorisk träning är grundläggande för barnets utveckling. Låt Klicken, Pricken och Droppen leda er. Materialet inner 30 kort med sagor och tillhörande övningar. Tanken är att Klicken ska anordna ett OS men för att kunna delta behöver man träna sina grunder. När barnet gjort alla övningar har de tränat alla sina grundrörelser. 

Klickens Finmotorik

Träna kroppens små muskler tillsammans med Klicken, Pricken och Droppen. När barnen får god kontroll över sin kropp fungerar små saker i vardagen lättare. Materialet innehåller 27 kort med sagor och tillhörande övningar. I sagan träffar Klicken en trollkarl och bestämmer sig för att bli flink i sina rörelser. De övar sina små rörelser för att kunna möta trollkarlen på nytt och trolla tillsammans.  

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.