Riktlinjer från WHO, 5-17 år

AKTIVITET FÖR ATT MÅ BRA OCH FÅ GOD HÄLSA I FRAMTIDEN

I detta åldersspannet händer mycket. Forskning visar att barn runt 12 år är som mest aktiva i föreningsliven men siffrorna dalar sedan snabbt. När tjejer och killar är i 14 års ålder har många avslutat sin träning når inte de dagliga målen för träning. Enligt forskningsresultat når 80% av ungdomar inte rekommendationerna för fysisk aktivitet.

Rekommendationer 5-17 år

Den rekommenderade fysiska aktiviteten för barn 5–17 år är 60 minuter dagligen i genomsnitt. Intensiv aktivitet samt muskelstärkande träning minst tre dagar i veckan. Detta ger hälsofördelar i framtiden då man sett att bra benhälsa, kondition och muskler förebygger diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och andra farliga sjuksdomar. Träningen minskar även

Det finns flera produkter för att skapa rörelse för barn mellan 2-9 år års ålder. Läs mer…
Det finns flera produkter för att skapa rörelserika stunder för barn och unga. Läs mer…

EN VIKTIG ÅLDER – BEHÅLL GODA VANOR

Hur kan vi på bästa sätt skapa goda förutsättningar för livslång hälsa? Hur mår vi bättre? Hur förebygger vi sjukdomar och problem i vuxenåldern? Många frågor men inte alltid enkla svar. Att hitta den inre motivationen och drivkraften till rörelseglädje med betoning på GLÄDJE är central.

  1. Skoltransport – Att ta sig till och från skolan med cykel eller genom att promenera i rask takt är bra!
  2. Rörelseglädjen, var finns din? Dansa, spela aktivitets-VR, fotboll, bandy, styrketräna. Vad gillar du?
  3. Styrka 30 minuter- träning som belastar stora muskelgrupper ska genomföras tre gånger i veckan. Att simma, springa snabbt, träna på gym är riktigt bra. Men du kan även träna hemma. Kika in på våra gratisprogram under inspirationssidan.

Alla rörelser är bra för kroppen, ju mer desto bättre!

FYSISK AKTIVITET – PSYKISK HÄLSA

Vi ser idag att psykisk ohälsa blir allt mer vanligt hos barn och unga. Många av våra barn känner av stress, nedstämdhet och depression. Man vet idag att fysisk aktivitet verkar förebyggande. De barn och unga som är fysiskt aktiva drabbas inte av nedstämdhet och depression i lika stor utsträckning.

Allemansrättsrundan sprider kunskap och rörelse!

RÖRELSE – ALL FORM AV RÖRELSE RÄKNAS!

  • Att göra något är bättre än inget!
  • Börja med små mål och öka dem efterhand.
  • Öka succesivt träningen
  • Bestäm vilka dagar träningen ska ske på och vad de ska innehålla.
  • Uppmuntra, ha roligt, gör det tillsammans!

BEGRÄNSA STILLASITTANDE BETEENDE

Det rekommenderas att: Barn och ungdomar bör begränsa mängden tid som är stillasittande, särskilt mängden skärmtid. Hos barn och ungdomar som är stillasittande i högre grad är associerade med följande dåliga hälsoutfall: ökad fettma; ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, sämre kondition och minskad sömntid.

Hör av dig!

Vill ni ta del av inspirerande material som lockar till ökad fysisk aktivitet, harmoni i vardagen och ökat lärande? Eller anmäla dig till någon av våra utbildningar, workshops eller kurser?

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.