5 minuters rörelse ökar koncentration hos personer med ADHD

59390880_323580865006789_7097694779630157824_n

5 minuter rörelse, kan det verkligen göra skillnad för koncentrationen hos personer med ADHD? Det menar forskare som funnit en tydlig koppling mellan rörelse och koncentration. I en studie som presenterar i Anders Hansens bok ”Fördel ADHD” fick barn spela dataspel som krävde koncentration och när man tillsatte rörelse blev resultatet fantastiskt!

En grupp med ungdomar fick spela ett dataspel där man under tidspress skulle utföra flera moment som krävde hög koncentration. Hälften av barnen hade diagnosen ADHD. Eftersom spelet krävde stor koncentration var det väntat att ungdomarna med ADHD skulle ha svårigheter i spelet och vara sämre i momentet vilket det också visade sig vara. Men efter att ungdomarna med ADHD diagnos sprungit i högt tempo i 5 min visade det sig att alla barn låg på samma nivå! Ganska fantastiskt eller hur?

Forskarna bakom studien menar att intensiva fysiska aktiviteter förbättrar uppmärksamheten hos personer med ADHD-symtom. Fysisk aktivitet kan underlätta inlärning eftersom uppmärksamhet är viktigt för att kunna prestera bra i skolan. 

Detta är en av studierna som Anders Hansen presenterar i sin bok ”Fördel ADHD”

Förslag på aktivitet.

Springa, leka eller utföra olika fysiska aktiviteter är ibland svårt att motivera till när barnen är upptagna med olika saker. Men genom man förklarar varför och vilka effekter rörelse kan ge kan det ibland ge en positiv förstärkning och en vilja att komma igång.

Även om frisk luft är viktig är det ibland lättare bryta datorspelande och andra vardagliga aktiviteter med en övning där man varken behöver ta sig ut eller gå till träningslokalen. Vi har flera olika förslag i vår shop

Rörelsekort – 50 olika rörelsekort i A6 format att ha på skrivbordet, i väskan eller där ni befinner er. Små individuella träningsprogram som tar ca 5 minuter att genomföra och som barnet kan utföra på egenhand.

Planscher med rörelseprogram. Scanna in qr-koden på planschen och ta del av olika 9 olika rörelseprogram. Vi har både liggande och stående planscher i A3 storlek.

Hör av dig!

Vill ni ta del av inspirerande material som lockar till ökad fysisk aktivitet, harmoni i vardagen och ökat lärande? Eller anmäla dig till någon av våra utbildningar, workshops eller kurser?

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.