Fler och starkare mitokondrier med högintensiv träning

I november 2015 publicerade Håkan Westerblad en rapport om hur högintensiv träning ”kickstartar” kroppen genom att nybilda mitokondrier. Hur kan vi dra nytta av detta i skolan? Hur kan vi hjälpa barn till ökad koncentration och ett bättre fokus? Under föreläsningarna diskuterar vi detta och rekommenderar olika övningar.

Ryanodine receptor fragmentation and sarcoplasmic reticulum Ca2+ leak after one session of high-intensity interval exercise

Författare: Place, Westerblad.. et.al.

Vid Karolinska institutet har en grupp forskare sett var som sker i celler vid högintensiv träning. Syftet med studien var att ta reda på hur några minuters högintensiv tränin kan var så effektiv. Westerblad, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för studien som publicerats i tidskriften PNAS. Forskarna har påvisat att högintensiv träning skapar fler mitokondrier i kroppen. Forskarna tog små prover från muskelvävnaden i låret och det visade sig att högintensiv träning bryter ner kalciumkanaler i cellerna. Detta blir en signal för adaption, till exempel mybildning av mitokondrier. Resultatet av detta blir att cellens uthållighet ökar. Högintensiv träning innebär att man tränar i korta högintensiva intervaller och vilar däremellan. Forskarna lät en grupp manliga motionärer cykla så intensivt som möjligt under 30 sekunder och vilade därefter under 4 minuter. Detta upprepades sex gånger. Resultatet av tre minuters högintensiv träning blev att kalciumkanaler i muskelcellerna bryts ner och detta sänder signalerar till kroppen för adaptation, i detta fall nybildning av mitokondrier. Mitokondrier är delar av celler som ger energi till kroppen. Detta ökar muskelns uthållighet. Dock får elitidrottare inte samma effekt av högintensiv träning då deras kroppar skapat andra effektivare antioxidativa system, vilket innebär att deras kroppar reglerar den intensiva träningen på andra sätt.

Läs mer: https://www.pnas.org/content/112/50/15492

Hör av dig!

Vill ni ta del av inspirerande material som lockar till ökad fysisk aktivitet, harmoni i vardagen och ökat lärande? Eller anmäla dig till någon av våra utbildningar, workshops eller kurser?

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.