Träning i livet

God motorik och kroppskontroll!

Del 1 - Vad är grovmotorik?

God motorik och kroppskontroll är kanske den bästa present som man kan ge ett barn!

När barnen har befäst sina grundrörelser är det lättare att leka, lättare att vara med i gemenskap, lättare att kontrollera kroppen. Det gör att de vågar mer och får både bättre självkänsla och självförtroende. Det blir lättare att sitta på en stol, koncentrera sig och perception blir bättre. Det blir t o m lättare att lära sig nya saker.

Barnets motoriska grunder sätts tidigt. De flesta innan barnet fyller ett år. Men… det är aldrig försent att starta med att träna motorik. Hjärnan är nämligen mottaglig för motorisk träning hela livet! Det är viktigt att träna grunderna varje dag, kanske inte alla på en gång utan lite i taget. Små dagliga stunder av träning gör nämligen att hjärnan uppfattar rörelsen, befäster den och gör den automatiserad.

Så om vi nu vill få barnen intresserade av rörelse, bli mer fysisk aktiva och i förlängningen hänga med föreningslivet behöver vi först hjälpa barnen att befästa grunderna.

Julkalender med fokus på rörelse!

Satsa på en julkalender där rörelseglädje och välmående står i centrum!
Med ett dagligt kort från Tomten blir barnet Tomtens extra nisse som ska lösa hemliga uppdrag och hjälpa till när det behövs. 

Kalendern fokuserar på rörelse, välmående, omtanke och innehåller lite pyssel.
Kalendern levereras som en papperskalender innehållande 24 kort från Tomten och ett kopieringsmaterial, vilket innebär att en kalender räcker till en hel familj, en hel avdelning på förskolan/fritids eller en klass.

Rekommenderad ålder: 3-9 år.

Vilka rörelser ingår i grovmotoriken?

Vi har haft äran att föreläsa på mängder av förskolor och skolor och har sett att kunskapen om motorik och kroppskontroll ser olika ut hos både pedagoger och föräldrar. Därför kommer vi nu presentera en serie där ni lär er mer om motorik och kroppskontroll. 

Vi startar med ett schema som ni kan printa och sätta upp på väggen eller ha som en minnesbank. I rutorna kan ni anteckna olika övningar som ni använder.

I serien går vi igenom olika övningar, strukturer och miljöer som kan stimulera till bättre motorik och rörelse. Vi använder oss av figurerna Klicken med vänner när vi förklarar. Sedan vännerna Klicken, Pricken och Droppen bestämde sig för att rymma från färgpaletten och utforska världen har mängder av material producerats för att bidra till mer motorik, puls och rörelseglädje.   

Är man färgklick måste man nämligen röra på sig för att inte stelna!

Klickens Grovmotorik

Motorisk träning är grundläggande för barnets utveckling. Låt Klicken, Pricken och Droppen leda er. Materialet inner 30 kort med sagor och tillhörande övningar. Tanken är att Klicken ska anordna ett OS men för att kunna delta behöver man träna sina grunder. När barnet gjort alla övningar har de tränat alla sina grundrörelser. 

Klickens Finmotorik

Träna kroppens små muskler tillsammans med Klicken, Pricken och Droppen. När barnen får god kontroll över sin kropp fungerar små saker i vardagen lättare. Materialet innehåller 27 kort med sagor och tillhörande övningar. I sagan träffar Klicken en trollkarl och bestämmer sig för att bli flink i sina rörelser. De övar sina små rörelser för att kunna möta trollkarlen på nytt och trolla tillsammans.  

NYHET!

PLATTFORM FÖR EN
AKTIV FÖRSKOLA
OCH SKOLA!

Vill ni också skapa en mer rörelserik vardag? Nu har ni möjlighet att abonnera på plattformarna Aktiv förskola, Aktiv skoldag, låg- och mellanstadiet samt Aktiv skoldag högstadiet och gymnasiet! Abonnemanget gäller en hel skola!

På plattformen presenteras fler än 100 filmklipp och material för utskrift.

VI ERBJUDER:

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.