GODA EXEMPEL FRÅN SATSNINGAR I FÖRSKOLA OCH SKOLA

Vi har ett brett synsätt men våra hjärtan klappar hårt för fysisk aktivitet och psykiskt välmående för barn och unga.

Vi har sedan 20 år tillbaka fått resa Sverige och Finland runt och föreläsa om en Aktiv förskola och Aktiv skoldag samt om hur motorik och rörelse kan påverka inlärning, språk, kamratskap och delaktighet.

I vårt bagage finns över 1700 föreläsningar och en gedigen motorikutbildning. 

Vi tror att god kroppskontroll, bra motorik och en rörelserik vardag är nyckel till en god fysisk och psykisk hälsa,. 

Vi har många satsningar som på olika sätt kan locka och inspirera barn och unga till mer rörelse och bättre motorik!  

Alla våra material och föreläsningar stärks av aktuell forskning och kopplas till förskolans reviderade läroplan. 

Läs mer om några av våra satsningar nedan! 

STENUNGSUNDS KOMMUN SÄTTER MOTORIKEN I FOKUS PÅ FLERA OLIKA SÄTT!

När idrottslärarna flaggade om elevernas försämrade motorik i samband med att årskurs sex skulle få sina första betyg reagerade kommunens folkhälsostrateg Carina Johansson Strandberg

– Ska vi skapa en långsiktig förbättring behöver vi börja redan i förskolan, konstaterade Carina.

Hon konstaterade att om vi ska få en hållbar förändring behöver vi börja från start, redan när barnen går i förskolan. Hon startade med att bjuda in alla förskolornas rektorer för att prata om ämnet. Därefter klev vi med på tåget!

I nästa steg fick vi arrangera en gemensam föreläsning om motorik och fysisk aktivitet i förskolan. Pedagoger från både kommunala och fristående förskolor, samt representanter från BVC och familjecentralen deltog. Under föreläsningen erbjöds förskolorna att gå med i ett nytt rörelseprojekt. Glädjande nog tackade alla närvarande ja och fick ta del av vårt stora förskolepaket, fullt av inspiration, idéer, material och skyltar för att kunna skapa mer aktiv förskola.

Kommunen tog också ett viktigt steg för att nå föräldrarna. Via BVC delas nu häftet Klickens tränar motorik ut vid barnets åtta månaders kontroll. Ett slag för att tidigt lyfta vikten av rörelse och motorik i barnets utveckling.

Satsningarna fortsätter! Under 2025/2026 byggs ett nytt motorikrum i familjecentralens lokaler. En plats där både barn och vuxna kan inspireras till lek, kroppskontroll och fysisk aktivitet.

Vårt arbete med Stenungsund började många år tidigare genom skyltkoncepten Aktivitetsrundan, Motorikbanan, Allemansrättsrundan och Naturkul. Sommaren 2025 får kommunen ännu fler rörelseinslag i form av Bänkkul, Bänkpausoch Barnkul – ett litet skyltkoncept med ett stort innehåll.

Nu ser vi med spänning framemot att följa förskolornas väg mot mer motorik och rörelse.

 

I VÅRGÅRDA KOMMUN SAMVERKAR FLERA FÖRVALTNINGAR FÖR MER RÖRELSE!

Vårgårda är sedan flera år en Pep-kommun. I samband med ett extra folkhälsostöd passade man på att satsa brett och sprida vikten av rörelse till både vårdnadshavare, pedagoger och folkhälsan. Ett stort och brett initiativ som innefattar både skyltkoncept, Lilla materialpaketet till samtliga förskolor.

Läs kommuns egna ord om rörelsesatsningen i förskolan och rörelsesatsningen med olika skyltkoncpet i kommunen

LEKSANDS SPARBANK STÖTTAR GAGNEF KOMMUNS STORA RÖRELSESATSNING I FÖRSKOLAN

Gagnef kommun är en av flera kommuner som gör kommunsatsningar för mer motorik och rörelse tillsammans med oss.

I Gagnef kommun ingår alla förskolor i projektet som sponsras av Leksands Sparbank.

I början av året 2025 fick alla förskolor materialpaket, planscher, gårdsskyltar och introduktioner för att kunna bygga upp en miljö och arbeta för en mer aktiv förskola. Projektet kickstartades genom en kortare digital presentation. 

I september tar vi ytterligare ett kliv genom en föreläsning med stora praktiska inslag med motorik, rörelse och puls. Föreläsningen är kopplad till både aktuell forskning och förskolans reviderade läroplan.

I samband med starten passade Falu-kuriren på att göra ett reportage. 

TRELLEBORG SATSAR BRETT OCH LÅTER RÖRELSEGLÄDJE STÅ I CENTRUM!

Våren 2025 fick vi för första gången kontakt med Trelleborgs kommun genom och deras fritidsförvaltning. Genom Jessica Österman fritids och idrottsutvecklare satsade kommunen på flera skyltkoncept för att öka rörelsen i kommunen. I samband med det bjöd hon in oss till ett möte med Lotta Kellander verksamhetsutvecklare inom Bildningsförvaltningen.

I en rasande fart bestämdes det att kommunen skulle satsa på mer rörelse i både förskola och skola.

Kommunen valde att beställa häftet Rörelsepauser – Brain breaks till sina pedagoger i skolan och när vi ändå tryckte en större upplaga passade vi på att placera deras logga på häftet. Utöver det bjöds vi in till deras uppstart hösten 2025 för att hålla korta föreläsningar om Brain breaks.

I samband med förskolans reviderade läroplan beställdes förskolans Lilla paket till samtliga förskolor som ett led i att sprida vikten av rörelse och motorik.

JÄMTLAND DELAR UT RÖRELSERIKT MATERIAL VIA BVC

I Härjedalen, Bräcke kommun och Krokoms kommun (Generation Pep kommun) ville man sprida vikten av rörelse. 

På barnen 3 års kontroll delas häftet Pulskul ut till familjer för att öka rörelsen och sprida vikten av att röra sig pulshöjande 60 minuter varje dag. Spelet MOVE har dessutom fått en centralroll för barn och unga i Fysisk aktivitet på recept.

I Krokom har alla förskolor satsat på Lilla materialpaketet. 

HELHETSSATSA SOM UPPLANDS VÄSBY!

Pandemin hade precis startat när Projektet Barn och unga i rörelse i Upplands Väsby hörde av sig. Med 30 förskolor och tolv skolor drog  kommunen en rejäl satsning för ökad rörelse. Syftet var att öka barns möjlighet till rörelse. På sikt ville man dessutom minska den psykiska ohälsan bland barn och skapa bättre förutsättningar för lärande.

Vi klev in med nyfikenhet och levererade en digital kurs för ökad rörelse för förskolans och skolans pedagoger. Vi hade en tydlig vinkel, våra övningar skulle kunnas användas utan planering. Det skulle bara vara att trycka på play och visa filmerna direkt för eleverna. Det skulle locka fler pedagoger till att införa mer rörelse i verksamheten och skulle inte vara beroende av pedagogens kunskap och erfarenhet. Utöver det levererades gårdsskyltar, plattformar och materialpaket till samtliga förskolor och skolor. Utöver det gjordes två enkäter samt en sammanställning som presenterades digitalt och i skrift. 

Det blev vår första helhetssatsning! Sedan dess har vi gjort flera helhetssatsningar i andra kommuner så som exempelvis Simrishamn, Krokom, Essunga, Närpes.

STOCKHOLMS STAD OCH SPRING I BENEN SATSAR PÅ RÖRELSE FÖR ALLA!

Vi har under många år samverkat med Stockholms stad och deras rörelsesatsning Spring i benen där vi föreläst för både elever och pedagoger. 

Våren 2022 gjorde vi en satsning tillsammans för att skapa mer jämlik rörelse i skolorna och lyfta physical literacy och Brain breaks under hela skoldagen. Ett häfte med 40 övningar med Brain Breaks och Puls skapades efter Stockholms Stad grafiska profil. De delades sedan ut till stadens alla klasser för att ge stöd för rörelserika stunder i klassrummet. 

Under 2023 delades material Energizer och boken Aktiv skoldag ut till pedagoger i staden. 

2024 erbjöds en föreläsning om motorik för intresserade pedagoger. 

Förutom materialet har Spring i benen årsabonnemang på plattformen Aktiv skola för att sprida sitt arbete med att utbilda elever till rörelseledare. 

FRILUFTSLIV ENGAGERAR BARN ATT RÖRA SIG MER UTOMHUS I TIERP!

När vi fick kontakt med Gunilla Ström, fritidschef i Tierps kommun, hittade vi snabbt en gemensam satsning genom Aktivitetsrundan. Men det stannade inte där. Några år senare, när kommunen utsågs till Årets friluftskommun, satsade de på skyltkonceptet Naturkul – och vi fick äran att ta fram en broschyr om deras friluftsliv.

Frågar man vår kommunikatör Sladjana är det bland det roligaste hon har arbetat med. Efter det skapade vi även skyltar om allemansrätten och målarböcker på samma tema – produkter som flera kommuner och organisationer köpt in för att dela ut till sina invånare.

Rörelserika stråk
Friluftsliv
Folkhälsa och BVC
Förskola
Skola
Förening
Utbildning

Hör av dig!

Har du frågor kring föreläsningar, utbildningar aktivitetskoncept eller annat? 

Varmt välkommen att höra av dig.

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Välj nedan hur vi får kontakta dig:

Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick genom länk i sidfoten på våra mail. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår webbsida.